Saturday, July 9, 2011

Apam beras


Assalammualaikum wbt.

Kali ni saya buat apam beras pula.

Kalau beli pun selalu beli warna putih atau pink.

Bau apam tu pun best.

Suami saya kata kalau nak buat dia akan mkn yang warna putih je.

Maka saya pun guna warna original la.

Resepi dah ada, jgn tunggu lama2..

Jom buat apam beras.

Suami kata ni kuih orang kampung.

Best juga sekali sekali buat kuih tradisional.


Ini lah hasilnya



Apam yang gebu.
makan dengan kelapa parut sedap...


Resepinya

2 cwn nasi
2 cwn tepung beras
2 cwn tepung gandum
1 cwn gula perang
3/4 gula
2 1/2 cwn air
1 sudu kecil yis (mauripan)
kelapa parut dan secubit garam


Cara2nya

1. blend nasi dan air sehingga hancur.

2. setelah hancur,campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.

3. satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.

4. masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.

5. perap selama 3 jam. (harus sabar...)

6. masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit.(saya guna acuan lompang)

7. hidang bersama kelapa parut yang suda digaul dgn sedikit garam


Selamat Mencuba!

1 comments:

me, myself & mbek

sedapppp!!!

Post a Comment